Strokenteelt in de akkerbouw
Strokenteelt past lange smalle stroken toe van 3, 6 of 12 meter breed waarin verschillende teelten worden afgewisseld. Dit kan zowel in een gangbaar systeem alsook in een biologisch systeem worden toegepast. Het voordeel van strokenteelt is het behalen van een hoge biodiversiteit in de akker in combinatie met behoud van een hoge productiviteit en inkomen voor de boer.
De oorzaken van lage biodiversiteit in de akkerbouw zijn versnippering en ontbreken van benodigde habitat, voedsel en schuilplaats voor veel soorten. Veel planten en dieren worden gedood door pesticiden en intensieve grondbewerking. Emissies van voedingsstoffen en pesticiden vanuit de landouw negatieve effecten op de biodiversiteit in de ruimte buiten de landbouw. Het benutten van akkerranden heeft maar een beperkt effect gezien de omvang van de meeste percelen.
Een belangrijke mogelijkheid voor het verhogen van de biodiversiteit ligt binnen de percelen zelf! Er is wetenschappelijke onderbouwing voor de aanname dat productiesystemen met een hoge ruimtelijke gewasdiversiteit, een hogere productie halen, een lagere ziektedruk hebben, efficiënter omgaan met meststoffen en water en een hoge biodiversiteit op micro-, meso en macroniveau leveren. Door de smalle stroken kunnen ziekten maar in 1 richting verspreiden en door slimme combinaties van teelten zijn natuurlijke vijanden altijd dichtbij.
De landbouw Universiteit Wageningen onderzoekt middels proefvelden de effectiviteit van strokenteelt, De eerste ervaringen met (eenjarige) strokenteelt in Nederland zijn zeer positief. Opbrengsten lijken gemiddeld minimaal gelijk aan die van monoculturen, de ziektedruk is lager en de diversiteit aan insecten is ongeveer twee tot vier keer zo hoog [1]. Een bewezen combinatie is grasklaver-aardappel met een lagere schimmelbesmetting van Phytophthora dan vergeleken met monocultuur van aardappel. Zowel in de biologische als de gangbare aardappelteelt is dit een verwoestende ziekte. Tarwe-erwt is een goede combinatie met minder luizen en een hogere opbrengst t.o.v. monocultuur evenals de combinatie tarwe-kool , die een betere kwaliteit kool oplevert. Tarwestroken bieden als vroeg in het seizoen habitat voor natuurlijke vijanden van allerlei plaaginsecten.
Gereduceerde grondbewerking heeft ook een positief effect op de bodembiodiversiteit en de combinatie van gereduceerde grondbewerking met strokenteelt is nog beter voor biodiversiteit in de akker.
Een inspirerend voorbeeld van een Nederlandse boer die de overstap gemaakt heeft naar biologische strokenteelt is Cornelis Mosselman, zie zijn website [2]. ERF is een groot biologisch bedrijf, dat strokenteelt toepast [ ].
Wat brede implementatie nog in de weg staat is aanpassing van landbouw machines naar smallere stroken, die een boer moet maken als hij overstapt op strokenteelt. De vlogs van boer Mosselman laten alle praktische problemen zien waar hij tegenaan gelopen is op dit vlak.

[1] De Levende Natuur, 10, 4, p132, Biodiversiteit op de akker door gewasdiversiteit
[2] https://vooruitboeren.com/over-bi-jovira/omschakelen-2018-2022
Maak jouw eigen website met JouwWeb