Klimaatverandering

Temperatuur en CO2

Hieronder is een grafiek afgebeeld van de gemeten temperatuur van de afgelopen 140 jaar.  Deze laat een stijging zien van 1 graad ten opzichte van de gemiddelde temperatuur in de 19e eeuw. Daarnaast is de CO2 concentratie, gemeten in Mauna Loa (Hawaii), afgebeeld. Deze grafiek laat een stijging zien van 310 tot boven 400 ppm (parts per million) in de periode 1958 tot nu. De jaarlijkse seizoenscyclus is mooi zichtbaar in de CO2 curve.  Als we de twee grafieken vergelijken, is het evident dat de temperatuur stijging correspondeert met de CO2 toename.

Nog duidelijker is het plaatje als de huidige CO2 concentratie wordt vergeleken met de afgelopen 800.000 jaar, middels data verkregen uit ijskernen. De CO2 concentratie is in deze periode nooit hoger geweest dan 300 ppm! Naar schatting is het voor het eerst in 3 miljoen jaar dat het CO2 concentratie boven 400 ppm is gekomen [1].

De opwarming door CO2 wordt ook wel aangeduid als het broeikas effect. Een verdere uitleg daarvan vind je hier.

Zeespiegelstijging

Laten we naar de zeespiegelstijging kijken. Ook hier zien we een snelle stijging van 3.3 mm per jaar vanaf 1994. Een duidelijk snellere stijging dan in de periodes daarvoor.

 

Zeewater temperatuur

De temperatuur van zeewater is ook significant gestegen, zoals in deze recente publicatie is beschreven[2, 3]

Oceaan verzuring

De toegenomen CO2 concentratie in de atmosfeer leidt tot een toename van opgelost CO2 in de oceaan, dat automatisch leidt tot een verandering van de pH. (Het merendeel CO2, i.e. H2CO3 wordt omgezet naar bicarbonaat en H+ volgens H2CO3--> HCO3- + H+).

Het IPCC vermeldt in het  AR5 rapport een daling van de pH van 8,21 naar 8,1: 0,11 eenheden van het pre-industrieel tijdperk tot nu.. Die daling komt vanwege de logaritmische relatie overeen met een stijging van de H+ concentratie met circa 26 – 29%. Omdat de CO2 concentratie in de atmosfeer nog verder zal stijgen de komende decennia, zal ook de pH van de oceaan nog verder blijven dalen. Daar deze zuurgraad van de oceaan al miljoenen niet meer is voorgekomen, is het de vraag hoe flora en fauna hierop zal reageren, met name in combinatie met de toename van de temperatuur toename van het zeewater. Meer informatie vind je hier:

 

Catastrofes

Onderstaande afbeelding toont het jaarlijks aantal catastrofes met aanzienlijke schades en/of slachtoffers ten gevolge van geofysische (rood; aardbevingen, tsunami, vulkaanuitbarstingen), meteorologisch (groen; tropische cycloon, stormen),  hydrologisch (overstromingen) en klimatologische catastrofes (oranje; extreme hitte, droogte, bosbranden) .;  (Bron: verzekerings-maatschappij  Munich Re). 

 

Afname Noordpool ijs

In onderstaande animatie-video zie je de opeenvolgende jaarlijkse minimale afmeting van de ijskap in september vanaf 1979 tot nu. In 2012 was de ijskap het kleinst, waarbij een oppervlak minder dan 3 miljoen km2 werd bereikt. Op basis van deze grafiek is de verwachting dat tegen 2050 de Noordpool 's zomers ijsvrij is. Ook de ijskappen van Groenland en Antartica krimpen.