Transport

Wegvervoer

UNDER CONSTRUCTION

 

Scheepvaart

Er varen ongeveer 100.000 schepen en de hoeveelheid CO2 uitgestoten door scheepvaart bedraagt volgens IMO 930 Mton. Ter vergelijking, volgens het rapport De feiten op een rij van onderrzoeks bureau CE Delft stoten auto's wereldwijd tussen 1900 en 3500 Mton CO2 uit.

Echter, de internationale zeescheepvaart levert momenteel een extreem hoge bijdrage aan de wereldwijde luchtvervuiling, vanwege het gebruik van bunkerolie als brandstof. Bunkerolie is een restproduct bij de raffinage (destillatie) van olie en bevat zeer hoge hoeveelheden zwavel. De Internationale Maritieme Organisatie (IMO) staat een zwavelpercentage van 3,5 procent toe in de gebruikte scheepsbrandstof, 3.500 keer hoger dan de maximum toegestane hoeveelheid zwavel in autobrandstof in Europa. Als gevolg stoten 25 grootste containerschepen al evenveel zwavel uit als de 800 miljoen auto's die wereldwijd rondrijden!!! 

Bij verbranding komen ook grote hoeveelheden stiktstof oxiden, fijnstof/roet en kankerverwekkende vluchtige organische componenten vrij. Ook voor NOx stoot de scheepvaart veel meer uit dan de alle auto;s ter wereld,  [1]. 

Met behulp van satellieten hebben Duitse onderzoekers de precieze uitstoot kunnen meten. In 2010 bedroeg de totale CO2-uitstoot 800 Mton. De scheepvaart was goed voor een Nox-uitstoot van 20 Mton, tien keer hoger dan de NOx-uitstoot van het vliegtuigverkeer. De SO2-uitstoot van de schepen was zelfs nog spectaculairder: met 12 Mton lag de zwaveluitstoot honderd keer hoger dan die van de luchtvaart. De cijfers werden gepubliceerd door het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt en de Universiteit van Bremen.

 

Nieuwe wetgeving

Vanaf 2020 is nog maar 0.5% zwavel toegestaan, voor de zogeheten Emission Control Area's Noordzee en Baltische Zee is zelfs maar 0,1% zwavel toegestaan [2]Daarnaast heeft IMO ook besloten tot de invoering van een NOx (stikstofoxiden) Emissions Control Area (NECA) voor de Noordzee en Baltische Zee. Dat stelt rederijen voor problemen; ze moeten ofwel overschakelen op duurdere laagzwavelige brandstof of een scrubber installatie op het schip installeren, een investering van 1-5 miljoen euro per schip[3]

 

Luchtvaart

Luchtvaart is wereldwijd verantwoordelijk voor 2 a 2.5% van de CO2 uitstoot. Problematisch is echter de sterke verwachte groei van luchtvaart: een .verdubbeling in omvang in de komende twintig jaar!

In het klimaatakkoord van Parijs in 2015 alsook Katwice 2018 zijn er geen houtsnijdende afspraken gemaakt over luchtvaart emissies [4,5]. Onder regie van de VN-organisatie voor de luchtvaart ICAO gaat de sector zichzelf reguleren. In 2021 gaat het plan (CORSIA) in werking voor het gebruik van biobrandstoffen en het compenseren van CO2-uitstoot door uitstootrechten te kopen. Echter eerst op vrijwillige basis en pas in 2027 verplicht. Dit moet het gebruik en ontwikkeling van zuinigere vliegtuigen stimuleren. Er is echter zeer veel kritiek en de intenties van ICAO worden in twijfel getrokken [5].

Van technologische doorbraken hoeven we voorlopig ook niets te verwachten. Elektrisch vliegen is niet aan de orde.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb