Opwekking groene waterstof

Er zijn momenteel concrete initiatieven door verschillende partijen voor de realisatie van fabrieken voor groen waterstof.

Gasunie Deutschland, TenneT en Thyssengas zijn gestart met de planning van de bouw van een 100 MW power-to-gas- elektrolyse installatie. Bij oplevering – in fasen vanaf 2022 – zal het volgens deze partijen de grootste power-to-gas-installatie van Duitsland zijn. Op momenten van overschotten in  windstroom kan de stroom in waterstof worden omgezet. Hierdoor krijgt TenneT meer flexibiliteit in zijn netwerk.

In Nederland,  verkent Nouryon – voorheen AkzoNobel Specialty Chemicals – samen met Tata Steel en Port of Amsterdam de haalbaarheid van een 100 MW waterelektrolysefabriek (power to gas, red.) voor de productie van maximaal 15.000 ton waterstof per jaar – plus zuurstof – op het terrein van Tata Steel in IJmuiden. Een definitief investeringsbesluit verwacht men in 2021. 

Gasunie is op diverse projecten met waterstof bezig. Zo kijkt onder de naam North Sea Wind and Power Hub, Gasunie samen met TenneT, het Deense Energinet.dk en de Rotterdamse Haven naar grootschalige omzetting van windenergie. Gedacht wordt aan eilanden in de Noordzee waar groene stroom van de uitgestrekte windparken op zee samenkomt. Ook begint Gasunie binnenkort met ENGIE een haalbaarheidsstudie voor de bouw van een 100 MW elektrolyse-installatie die aan het begin van het volgende decennium op een locatie in het noorden van Nederland gerealiseerd zou moeten worden, dichtbij  het Gemini windpark, de Norned kabel en in 2019 ook de Cobra-kabel, het bestaande gasinfranetwerk, de gasopslagmogelijkheden en de aanwezigheid van grote industriële gebruikers van waterstof. De ambitie van GasUnie is om de waterstofketen vervolgens op weg naar 2030 stapsgewijs verder uit te bouwen naar grote schaal.”