Landbouw / vlees productie
De landbouw gebruikt een groot deel van de landoppervlak van de aarde, 38%, en levert een grote bijdrage aan klimaatverandering. Vleesproductie is een belangrijke bron van broeikasgas en een zorgelijke ontwikkeling is dat de wereldwijde vlees productie sterk toeneemt, waarbij Azië een drijvende factor is.


Ook per hoofd van de bevolking neemt de vleesconsumptie sterk toe. Dit is sterk gekoppeld aan de toenemende welvaart, aangezien de vleesconsumptie sterk correleert met met het GDP inkomen.


De proteïne efficiëntie is sterk verschillend voor de verschillende vlees soorten. Proteïne efficiëntie geeft aan hoe efficiënt proteïne in het voedsel wordt omgezet in proteïne in het dier. Rundvlees springt eruit met de laagste proteïne efficiëntie; 3.8%.
Een ander relevant aspect is landgebruik. Het landgebruik is veel hoger voor rundvlees dan voor varkens en kippen, wat veroorzaakt door het gebruik van weidegrond.


Onderstaande afbeelding laat zien hoeveel land oppervlak nodig zou zijn voor landbouw als de hele wereld zou overstappen op de rundvlees consumptie van een bepaald land. Momenteel wordt 50% gebruikt voor landbouw. Tweederde van alle landbouwgrond ter wereld wordt gebruikt als weiland voor grazende dieren of de teelt van veevoer. De grafiek laat bijvoorbeeld zien dat als de hele wereld zou overstappen op de rundvlees consumptie van Duitsland of Engeland er 100% van het beschikbare aardoppervlak nodig zou zijn voor landbouw.

Onderstaande grafiek laat zien dat rundvlees een vele male hogere emissie van broeikas gas veroorzaakt, uitgedrukt in g CO2-equivalent per gram eiwit, dan varkensvlees of kip.

Conclusie
Samengevat, de toenemende wereld bevolking en toenemende welvaart is een een sterke drijvende kracht achter toenemende vleesconsumptie, die leidt tot ontbossing enerzijds en uitstoot van broeikas-gassen anderzijds. Daarbij levert ontbossing een directe bijdrage aan broeikasgas emissie. Rundvlees is daarbij vele factoren slechter dan varkensvlees of kip. De huidige trend is duidelijk in de verkeerde richting.
Oplossingen?
De meest effectieve oplossing is minder of geen vlees eten. Toch zijn er ook verbeteringen mogelijk in de manier waarop dieren worden gehouden. Zo blijkt uit een artikel in Trouw [1.] Ammoniak ontstaat (uit ureum) met name als urine en mest samenkomen in de kelders. Door dagelijks de ontlasting weg te pompen naar een monovergister en het gebruik van een varkens toilet, dat goed past bij hun natuurlijke gedrag, heeft een proefstal in Valkenswaard de ammoniak emissies met 85% af doen nemen, en voldoet daarmee aan de nieuwe emissie eisen voor Noord Brabant in 2022. Dit is een betere oplossing dan luchtwassers, omdat de varkens nu niet worden blootgesteld aan ammoniak.. Voordeel van de monovergister is dat het broeikasgas methaan nu niet in de atmosfeer terechtkomt maar wordt omgezet in energie. Ook komt er minder fijnstof vrij in deze stal. Meer informatie vind je hier [5].
Ten aanzien van de methaanproductie die plaatsvindt in koeien tijdens het herkauwen, lopen er onderzoeken naar het effect van voeding op de methaan productie [2]. Dit heeft aangetoond dat er reductie bereikt kan worden, maar dit onderzoeksgebied is nog jong en er is nog meer kennis nodig. DSM gaat een voedings additief op de markt brengen dat de methaan productie in de pens van de koe met ~30% verlaagt [3,4]
Literatuur:
[1] https://www.trouw.nl/groen/goed-voor-het-milieu-varkens-leren-naar-het-toilet-te-gaan~a0866892/
[2] http://edepot.wur.nl/402128
[3] https://www.dsm.com/corporate/science/climate-energy/methane-reduction.html
[5] https://stalvandetoekomst.nl/
Maak jouw eigen website met JouwWeb