Ontbossing

De wereldwijde toestand van de bossen wordt regelmatig beschreven in SOFO rapporten uitgegeven door de FAO (Food and Agricultural Organization) van de Verenigde Naties. De Universiteit van Maryland houdt een interactieve kaart bij [2] op basis van satellietwaarnemingen. Volgens het meest recente IPCC rapport wordt 80% van de ontbossing veroorzaakt door landbouw en veeteelt in het bijzonder!

 

Enkele andere feiten.:

Onderstaande afbeeldingen laten de ontbossing zien in Zuid Amerika en Indonesie gebied tussen 2000 en 2017. In rood het verdwenen bos. Groen is het bestaande bos [2]

Amazone regenwoud

Het Amazone regenwoud omvat 670 miljoen hectares  Tussen 2001 and 2012 is 17.7 miljoen hectares verloren gegaan, met name in Brazilië, Peru en Bolivia. Als de huidige trend doorzet verdubbelt dit tot 48 million hectares tussen 2010 en 2030, wat betekent dat meer dan 25% van het Amazone gebied verdwenen zal zijn [5].

Er zijn toenemende zorgen dat er een tipping point bestaat qua oppervlak van het Amazone oerwoud waaronder het woud niet stabiel is en verandert in savanne gebied [4]. Dat komt doordat het Amazone woud zijn eigen hydrologische klimaat creëert, waarbij het de helft van zijn eigen regenval genereert. 

 

Ontbossing door landbouw heeft ook effect op biodiversiteit, het aantal soorten en de omvang van populaties. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb